Mötet med begravningsbyrån

Att förlora en anhörig kan kännas förlamande. Ändå är det så mycket som man måste göra och så många beslut man måste ta. Men försök att ta det lugnt. Mycket av det som ska göras hjälper begravningsbyrån till med. Om det känns för övermäktigt så ta några dagar att bara försöka landa, låt sorgen få ta plats. 

Mötet med begravningsbyrån

Nu sker den första kontakten med begravningsbyrån och man bokar en tid för samtal och planering. Mötet sker vanligtvis på begravningsbyrån, men man kan även få hembesök av en rådgivare om man så önskar. Man kan vara helt oförberedd och få en grundlig rådgivning i allt som rör begravningen, eller så har man funderat hemma och har en klar bild om hur det ska gå till och se ut. Man kanske har ett Vita Arkivet där önskemål finns nedskrivna. Oavsett hur mycket eller lite detaljer man har med sig går rådgivaren igenom hela processen från vilken kista man önskar, hurdan ceremoni det ska vara, till vilken typ av grav som är aktuell.  Man får därefter en tydlig översikt över alla val man beslutat kring och en samlad kostnadskalkyl. På så vis har man alltid full kontroll innan man går vidare och begravningsbyråns arbete påbörjas.  

Enligt begravningslagen har man en månad på sig från dödsdagen till den dag man antingen kremeras eller jordfästs i kista. Det är alltså den tid man har på sig att ordna med begravningen, om den ska ske med en kista. Vid så kallade urnbegravningar, där man först kremerar och sedan har en begravningsakt med urna, har man betydligt längre tid på sig. Askan måste gravsättas inom ett år från kremationsdagen.

Här kan du se exempel på hur det kan se ut vid en urnbegravning.

Att tänka på inför begravningen

Att förbereda sig lite inför mötet med begravningsbyrån kan kännas skönt, men är absolut inte nödvändigt. Rådgivaren går igenom alla detaljer steg för steg och man får olika valmöjligheter presenterade. Vill man förbereda sig kan det vara bra att fundera kring följande saker:

  • Finns ett Vita Arkivet eller en på annat sätt nedskriven sista önskan?
  • Ska begravningen hållas kyrkligt, borgerligt eller i någon annan ordning?
  • Var ska begravningen hållas?
  • Ska begravningen ske med kista eller urna?
  • Ska det vara en kremations- eller jordbegravning?
  • Ska det vara en annons i tidningen, i sociala medier eller på annat vis? Här kan du förbereda annonsen
  • Vilken musik ska spelas? Önskas solist? (Här kan du se exempel på musik)
  • Ska begravningen vara öppen för alla eller i kretsen av de närmaste?
  • Ska det vara en minnesstund efteråt?
  • Vilken typ av grav känns lämplig?