Mötet med begravningsbyrån | Fonus Öst Begravningsbyrå
Mötet med begravningsbyrån

Att förlora någon närstående kan kännas förlamande. Ändå är det så mycket som man måste göra och så många beslut man måste ta. Men försök att ta det lugnt och låt sorgen få ta plats. Mötet med begravningsbyrån kan vänta några dagar. Däremot är det bra att ta en första kontakt ganska snart eftersom det lätt dyker upp frågor och funderingar som oroar. Det kan vara skönt att ha någon att fråga och luta sig mot i allt det svåra.

Så går mötet med begravningsbyrån till

När ett dödsfall precis har inträffat kan sorgen kännas förlamande och du kan behöva några dagar innan du ens kan samla tankarna. Men när du känner dig redo är det bra att ta kontakt med begravningsbyrån för ett första samtal. Ring eller maila oss så bokar vi en tid som känns bra för planeringen. Mötet sker vanligtvis på begravningsbyrån, men du kan även få hembesök av en rådgivare eller boka ett telefon- eller videomöte om det passar dig bättre.

Kom som du är

Du kan vara helt oförberedd inför mötet, då får du en grundlig rådgivning i allt som rör begravningen, eller så har du funderat hemma och har en klar bild om hur du vill att det ska gå till och se ut. Du kanske har ett Vita Arkivet där önskemål finns nedskrivna. Oavsett hur mycket eller lite detaljer du har med dig går rådgivaren igenom hela processen från vilken kista du önskar, hurdan ceremoni det ska vara, till vilken typ av grav som är aktuell.  Du får därefter en tydlig översikt över alla val du beslutat kring och en samlad kostnadskalkyl. På så vis har du alltid full kontroll innan du går vidare och vårt arbete påbörjas.  

Enligt begravningslagen har man en månad på sig från dödsdagen till den dag man antingen kremeras eller jordfästs i kista. Det är alltså den tid du har på dig att ordna med begravningen, om den ska ske med en kista. Vid så kallade urnbegravningar, där man först kremerar och sedan har en begravningsakt med urna, har man betydligt längre tid på sig. Askan måste dock gravsättas inom ett år från kremationsdagen.

Att tänka på inför begravningsplaneringen

Att förbereda dig lite inför mötet med begravningsbyrån kan kännas skönt, men är absolut inte nödvändigt. Rådgivaren går igenom alla detaljer steg för steg och du får olika valmöjligheter presenterade. Vill du förbereda dig kan det vara bra att fundera kring följande saker:

 • Finns ett Vita Arkivet eller en på annat sätt nedskriven sista önskan?
 • Vill du att begravningen ska ske kyrkligt, borgerligt eller i någon annan ordning?
 • Var vill du att begravningen äger rum?
 • Ska begravningen ske med kista eller urna?
 • Ville den avlidne kremeras eller känns det bättre med en jordbegravning?
 • Vill du ha en annons i tidningen, i sociala medier eller på annat vis? Här kan du förbereda annonsen
 • Vilken musik önskar du? Önskar du en solist? Här kan du se exempel på musik
 • Ska begravningen vara öppen för alla eller i kretsen av de närmaste?
 • Ska det vara en minnesstund efteråt?
 • Vilken typ av grav känns lämplig?
 • Hur vill du att kistan och urnan ska se ut?

Klassiska kistor

Här kan du se vårt utbud av kistor i klassisk design.

Ortodoxa kistor

Här kan du se vårt utbud av kistor i ortodox design.

Urnor

Här kan du se vårt utbud av urnor.