Dödsfall utomlands | Fonus Öst Begravningsbyrå
Dödsfall utomlands

Ett dödsfall kan komma plötsligt och oväntat. Om det inträffar under semestern eller utlandsresan kan det bli aktuellt med en hemtransport. Det kan bli mycket kostsamt. Därför är det viktigt att tänka på hur dina försäkringar ser ut. Täcker försäkringen eventuella kostnader vid dödsfall utomlands? Kontakta våra rådgivare för mer information.

Vad gör vi nu?

Ett dödsfall är förlamande, särskilt om det inträffar utan förvarning. Skulle det dessutom hända mitt under semesterfirandet kan det kännas omöjligt att hantera. Men hjälp finns även utomlands.

När dödsfallet är konstaterat av en lokal läkare eller polis kontaktar man svenska ambassaden eller konsulatet i det aktuella landet. Ambassaden hjälper till med alla praktiska arrangemang som krävs för en hemtransport, men de beviljar inte lån för en sådan. Har man ingen försäkring som täcker kostnaden ligger det på anhöriga att själva stå för kostnaden.

Begravning i hemlandet

Har den avlidne ett annat hemland än Sverige kan det kännas angeläget att begrava personen i hemlandet. Man kan då transportera kistan till landet, men det medför ofta stora kostnader för bland annat flyg och hantering av kroppen. Därför väljer många att ha begravningsakten i Sverige och därefter kremera kroppen för att sedan ta med urnan till hemlandet. Det krävs särskilda intyg för att få föra ut askan ur Sverige och även i många fall särskilda intyg för att få föra in askan i ett annat land. Olika länder har olika regler.
Vi hjälper dig med alla detaljer.