Deltaga vid begravning

När en familjemedlem eller nära vän avlidit är det oftast en självklarhet att gå på begravningen. Men även om man haft en annan relation till den avlidne är ett deltagande välkomnat. Att deltaga vid en begravning betyder dock inte nödvändigtvis att man går på begravningen. Det kan betyda att man skickar en blomma, en minnesgåva till en fond eller ett kondoleanskort.

Generellt gäller som regel att om tiden för begravningen står i annonsen så är man välkommen att gå på den. Om det istället står att begravningen äger rum i kretsen av de närmaste eller i stillhet så bör man avstå från att gå om man inte blivit särskilt inbjuden av en anhörig. Vid en kyrklig begravning kan man dock aldrig förbjuda någon från att komma, ej heller är det tillåtet att låsa dörrarna till kyrkan eller kapellet. Vid en borgerlig begravning, däremot, har man rätt att hålla begravningen stängd.

Därefter inbjudes till minnesstund.

Det kan stå i annonsen att man inbjuds till minnesstund efter en begravning. Det innebär att man samlas och äter en bit mat, kanske smörgåstårta, eller en enklare fika. Ofta brukar man bjuda på något stadigare om tiden för begravningen är omkring lunchtid, men annars ett enklare kaffebord. Är du osäker så fråga begravningsbyrån när du anmäler ditt deltagande. Glöm inte heller att meddela om du har några allergier eller behöver specialkost. En minnesstund pågår ofta i ca 1,5-2 timmar, men kan vara både längre och kortare. Man behöver inte vänta på att anhöriga ska vara först att ge sig av, men det är fint om man kan stanna kvar tills alla fått kaffe. Man förväntas inte komma på minnesstunden bara för att man går på begravningen, utan kan själv välja att avvika direkt efter begravningen. Det är dock vanligt att prästen eller officianten ”bjuder in” samlingen till minnesstunden när begravningsakten är slut. Ofta finns det utrymme för några fler om man skulle ångra sig och vilja komma trots att man inte anmält sig. Det är dock bra att först höra efter med representanten så det går bra. Vill man endast gå på begravningen men inte minnesstunden krävs oftast ingen anmälan.

I kretsen av de närmaste.

Om det står i annonsen att begravningen sker i kretsen av de närmaste eller i stillhet, betyder det att anhöriga själva vill bjuda in en liten skara. Ofta är det bara familjen och kanske någon nära vän.

Vill man ändå visa sitt deltagande går det bra att skicka en blomma till begravningen eller lämna en minnesgåva till en fond. Ibland står det i annonsen om familjen vill att man tänker lite extra på någon särskild fond. Står det ingenting om fonder så betyder det att ingen särskild fond är önskad. Man kan alltid välja en fond som ligger en själv nära hjärtat, det uppskattas varmt oavsett ändamål. De allra vanligaste fonderna har färdiga formulär på webben där man enkelt fyller i vilket belopp man önskar, vad man vill att det ska stå som hälsning, vem bladet ska sändas till och vart man vill ha fakturan skickad. Man kan alltid kontakta begravningsbyrån om man är osäker. Står det inte i annonsen vilken begravningsbyrå som har hand om begravningen kan man ringa kyrkogårdsförvaltningen och få veta vilken byrå det gäller.

Minnesgåvorna läses ibland upp på minnesstunden, eller läggs på ett bord så att gästerna själva kan läsa dem. Ibland hinner inte alla minnesgåvor fram i tid, då lämnas de istället till anhöriga efter begravningen.