”Kall om fingrarna men otroligt varm i hjärtat”
Med ett tätt regn och tjock dimma som inramning ser medarbetarna på Fonus Öst till att ljusen lyser för fler under Allahelgonaveckan. I år tändes 1300 ljus åt andra som inte har möjligheten att själva ta sig ut.
För många är Allahelgona en helg då vi samlas för att minnas och hedra våra nära och kära som inte längre är med oss. För en del är det också en tid att tända ljus på gravarna för att skapa en känsla av närvaro och tröst. Men inte alla har möjligheten att göra detta själva. Därför hjälper Fonus till att föra ljuset till de minnesplatser dit inte alla når.
Stort intresse och engagemang
På Norrköpingskontoret är engagemanget påtagligt inför starten på årets ljuständning. Kontorschef Tony Mellgren inleder morgonen med en genomgång av vem som tar vilka områden. Samtidigt delar han ut de inkomna önskemålen från de som inte har möjlighet att ta sig ut till gravplatserna själva. Genom ett formulär på fonus.se kan besökare fylla i för vem och var de vill att ljuset ska lysa. Intresset är stort:
– Bara här i Norrköping tänder vi närmare 600 ljus på kyrkogårdarna, både inne i staden och på omkringliggande orter. Det är ett fantastiskt uppdrag som bygger ett engagemang hos alla medarbetare. Vi ser verkligen detta som en av höjdpunkterna under året, berättar Tony.
Detektivarbete
Väl ute på ljuständningsuppdragen är det inte alltid lätt att hitta rätt plats, det kan vara en gammal gravsten med otydlig text eller så saknas en beskrivning av var platsen ligger. Hjälpen finns i en digital tjänst där gravplatserna på Sveriges kyrkogårdar är utmärkta.
– Oftast hittar vi rätt direkt, det kan vara så att det är en plats vi känner igen sedan tidigare år. Men ibland behövs lite extra detektivarbete, och då är den här digitala kartan ett bra verktyg – till slut hittar vi alltid fram, säger Simon Acar.
Vädret inte avgörande
Regnet tilltar och temperaturen sjunker. Även om alla av erfarenhet har klätt sig varmt och vattentätt är det tydligt att novembervädret är kännbart. Trots det håller alla humöret uppe:
– På ett sätt blir det mer påtagligt varför vi gör det här, säger Josefine Sapire, vädret är liksom inte avgörande – ljusen ska lysa, så är det bara. Det betyder så mycket för människorna vi hjälper och därför betyder det så oerhört mycket för oss.
Återkommande uppdrag
På Linköpingskontoret har kontorschef Klas-Göran Lundberg och Mikael Wentzel tagit sig till Slaka. Här passar de på att dela ut ljus och prata en stund med en familj som lägger ut kransar. Många av kontakterna dessa dagar är kända sedan tidigare:
– Vi har återkommande uppdrag där vi tänt ljus åt samma person flera år i rad, det känns fint att kunna vara en trygg och pålitlig förlängd arm åt någon på det sättet, säger Klas-Göran.
Uppskattade insatser
När ljuset är tänt skickas en personlig hälsning och en bild på minnesplatsen. Att insatserna har stor betydelse märks bland svaren de få när de skickat sin hälsning. Ingela Svensson ansvarar för att ljusen lyser även i Mjölby, Boxholm, Ödeshög och Vadstena med omnejd:
– Det är så mycket tacksamhet i de sms jag får till svar på hälsningarna vi skickar, det värmer verkligen. På två dagar har jag släpat ihop nästan 40 000 steg och några mil. Imorgon är det dags igen och då åker vi till de sista kyrkogårdarna – kall om fingrarna men otroligt varm i hjärtat!