Hur kan jag deltaga vid en begravning?
När en familjemedlem eller nära vän avlidit är det oftast en självklarhet att gå på begravningen. Men även om du haft en annan relation till den avlidne är ett deltagande välkomnat. Att deltaga vid en begravning betyder dock inte nödvändigtvis att du går på begravningen. Det kan betyda att du skickar en blomma, en minnesgåva till en fond eller ett kondoleanskort.
Generellt gäller som regel att om tiden för begravningen står i annonsen så är du välkommen att gå på den. Om det istället står att begravningen äger rum i kretsen av de närmaste eller i stillhet så bör du avstå från att gå om du inte blivit särskilt inbjuden av en anhörig. Vid en kyrklig begravning kan man dock aldrig förbjuda någon från att komma, ej heller är det tillåtet att låsa dörrarna till kyrkan eller kapellet. Vid en borgerlig begravning, däremot, har man rätt att hålla begravningen privat. Det finns dock flera sätt att deltaga vid en begravning än att fysiskt gå på begravningen.
Deltagande vid minnesstunden
Det kan stå i annonsen att familjen bjuder in till minnesstund efter en begravning. Det innebär att gästerna samlas och äter en bit mat, kanske smörgåstårta, eller en enklare fika. Ofta brukar man bjuda på något stadigare om tiden för begravningen är omkring lunchtid, men annars ett enklare kaffebord. Är du osäker så fråga begravningsbyrån när du anmäler ditt deltagande. Glöm inte heller att meddela om du har några allergier eller behöver specialkost.
En minnesstund pågår ofta i ca 1,5-2 timmar, men kan vara både längre och kortare. Du behöver inte vänta på att anhöriga ska vara först att ge sig av, men det är fint om du kan stanna kvar tills alla fått kaffe. Det förväntas inte av dig att du kommer på minnesstunden bara för att du går på begravningen. Du kan själv välja att avvika direkt efter begravningen. Det är dock vanligt att prästen eller officianten ”bjuder in” samlingen till minnesstunden när begravningsakten är slut. Ofta finns det utrymme för några fler om du skulle ångra dig och vilja komma trots att du inte anmält dig. Det är dock bra att först höra efter med representanten så det går bra. Vill du endast gå på begravningen men inte minnesstunden behöver du oftast inte anmäla dig.
Här kan du anmäla dig till en minnesstund.
I kretsen av de närmaste
Om det står i annonsen att begravningen sker i kretsen av de närmaste eller i stillhet, betyder det att anhöriga själva vill bjuda in en liten skara. Ofta är det bara familjen och kanske någon nära vän.
Om du ändå vill deltaga vid en begravning går det bra att skicka en blomma till begravningen eller lämna en minnesgåva till en fond. Ibland står det i annonsen om familjen vill att man tänker lite extra på någon särskild fond. Står det ingenting om fonder så betyder det att ingen särskild fond är önskad. Då kan du istället själv välja en fond som ligger dig varmt om hjärtat. Oavsett ändamål uppskattar familjen att du tänkt på dem. De allra vanligaste fonderna har färdiga formulär på webben där du enkelt kan fylla i vilket belopp du önskar, vad du vill att det ska stå som hälsning, vem bladet ska sändas till och till vilken adress du vill ha fakturan skickad. Du kan alltid kontakta begravningsbyrån om du är osäker. Står det inte i annonsen vilken begravningsbyrå som har hand om begravningen kan du ringa kyrkogårdsförvaltningen och få veta vilken byrå det gäller.
Här kan du se några vanliga fonder.
Prästen, ceremonivärden eller någon i familjen läser ofta upp minnesgåvorna under minnesstunden. Är det många hälsningar lägger vi dem på ett bord så att gästerna själva kan läsa dem. Ibland hinner inte alla minnesgåvor fram i tid, då lämnar vi istället över dem till anhöriga efter begravningen.