När man drabbas av ett dödsfall kan man i första steget förbereda följande:

  • Kontakta familj eller andra anhöriga som bör få informationen först.
  • Tala med läkare, sjuksköterska eller LAH. Fonus Öst kan hämta den avlidne och detta är alltid kostnadsfritt om vi har uppdraget att genomföra begravningen.
  • Diskutera begravningen med övriga anhöriga. Har den avlidne lämnat någon information om personliga önskemål? Finns det ett ifyllt Vita Arkivet?
  • Kontakta Fonus Öst för att boka ett första möte. Detta kan ske på begravningsbyrån eller så gör vi hembesök.
  • Ta beslut om vem eller vilka som ansvarar för den avlidnes bostad och ser till att ta hand om eventuella husdjur, att tömma kylskåp, post och annat.

Se vår film om vad som händer vid dödsfall och begravning

Döden kan vara svår att prata om. I Sverige är det nästan tabu. Kanske beror det på en rädsla, eller att det helt enkelt känns jobbigt. Men det här är något som förr eller senare drabbar oss alla. När en person avlider står man plötsligt inför en mängd frågor. Vad gör vi nu? Och vad händer sen? Här beskriver vi de olika faserna steg för steg. På så sätt blir det enklare för dig som anhörig att förstå och att planera.

Vi visar vad som händer steg för steg:

1. Hämtning

Idag dör de allra flesta i det egna hemmet. Men var det än inträffar, så kan vi på Fonus Öst hämta den avlidne. Och om vi också genomför begravningen, så är det alltid kostnadsfritt inom Östergötland.

2. Möte med begravningsbyrån

Vita Arkivet är inte bara till för oss själva. Det är även viktig information för våra anhöriga vid första mötet med begravningsbyrån. Tillsammans går vi igenom alla alternativ och beslut.

3. Svepning

När en person har avlidit, så förs han eller hon till bårhuset. Efter en tid är det dags för svepning, då vi gör iordning den avlidne till kistan. Som anhörig kan du vara med eller kanske välja att komma på visning.

4. Ceremoni och minnesstund

Våra medarbetare förbereder begravningen i god tid, så att allt går enligt önskemål. Det är en trygghet för dig som kund. Vi är dessutom gärna med vid minnestunden och gravsättningen.

Läs vidare: