Att få barn

Barn är inget man skaffar, det är något man får. Visdomsord från någon klok människa, som vi tycker stämmer väldigt bra. För barn är en gåva som vi vuxna har ansvar för.
Nyblivna föräldrar har ofta en mängd frågor. De kan handla om barnets situation och framtid om något skulle hända familjen. Här försöker vi besvara några vanliga frågor. Och undrar du över något annat är du alltid välkommen att vända dig till oss.

Försäkringar

Trygghet betyder olika saker för olika människor. Men om du vill säkra ditt barns framtid, kan det vara klokt att se över era försäkringar. Det handlar om att analysera försäkringsbehovet i olika situationer, se över vem som är automatisk förmånstagare och att hitta ekonomisk trygghet på lång sikt. Enklast är förstås att vända sig till en person som har kunskap inom det här området.

Att ärva

Barn har alltid arvsrätt. Oavsett om de lever tillsammans med sina biologiska föräldrar eller inte. Gemensamma barn får ut sin arvslott först när båda föräldrarna avlidit. Om den avlidne har egna eller adopterade barn från annat förhållande, så har de barnen rätt att få ut sin del av arvet direkt vid förälderns död. Men det finns några undantag, bl.a. basbeloppsregeln. Den innebär att den efterlevande maken, ”så långt kvarlåtenskapen räcker”, ska få egendom som tillsammans med viss annan egendom uppgår till ett värde motsvarande fyra gånger det vid dödsfallet gällande basbeloppet.

Låter det krångligt? Kontakta oss gärna, så ska vi reda ut de juridiska frågorna tillsammans med dig!

Läs vidare: